Minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek oznámil demisiu

04.10.2012 Celý región

Praha 3. októbra (TASR) - Minister práce a sociálnych vecí ČR Jaromír Drábek dnes oznámil, že k 31. októbru rezignuje na svoju funkciu. V zdôvodnení svojho rozhodnutia poukázal na dnešné uvalenie väzby na jeho odvolaného prvého námestníka Vladimíra Šišku, s ktorým, ako to už skôr priznal, spolupracoval deväť rokov a nedokázal si predstaviť jeho pochybenie. Informoval o tom internetový server Lidovky.cz.

"Termín je zvolený tak, aby som po odchode prvého námestníka dokázal odovzdať ministerstvo v konsolidovanom stave a tiež aby som umožnil svojej politickej strane mať dostatočný časový priestor na výber môjho nástupcu," informoval odstupujúci šéf rezortu, ktorý pred oznámením rezignácie hovoril s predsedom i podpredsedom TOP 09, Karlom Schwarzenbergom i Miroslavom Kalouskom a konzultoval ďalší postup s premiérom Petrom Nečasom (ODS).

Šiška mal spoločne s riaditeľom odboru informatiky na rovnakom ministerstve Milanom Hojerom ovplyvňovať zadávanie verejnej objednávky.

Pôvodne Drábek uviedol, že odstúpi z funkcie ministra, keď sa preukáže Šiškova vina. Dnes si však svoj postup zvážil a rozhodol sa rezignovať ešte pred vynesením rozsudku.

Odstupujúci minister síce priznal, že nemá žiadne informácie o charaktere trestného činu, ktorý mal byť spáchaný, rozhodnutie súdu o uvalení väzby na Šišku však vníma ako dostatočný dôvod na naplnenie vlastného už skôr avizovaného postupu, vyplynulo z jeho slov na tlačovej konferencii. Drábek je aj naďalej presvedčený, že sa Šiškovi podarí preukázať nevinu, môže to však trvať istý čas a preto považuje za neadekvátne, aby čakal až na verdikt českej justície.

O svojom prípadnom nástupcovi Drábek odmietol hovoriť s tým, že jeho výber je vecou jeho politickej strany. "Ja sa k tomu v žiadnom prípade nebudem vyjadrovať," dodal.
 

Vyberte región